Skip to content
HusariaLabs
  • Polityka prywatności
/ Inne

Czym jest szokowe chłodzenie

Technologia szokowego mrożenia i chłodzenia znajduje bardzo duże zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. Chłodzenie szokowe daje możliwość w znacznym stopniu zaoszczędzić czas, a równocześnie jest też wydajną metodą, która zapewnia dobrą jakość gotowych towarów. Firmy inwestujące w tę technologię w każdej chwili zyskują nie tylko i wyłącznie w kontekście czysto finansowym, niemniej jednak także w oczach swoich klientów, którzy w przyszłości kupują takie produkty.

Komora szokowego schładzania to urządzenie, które pozwala w bardzo szybkim czasie zmniejszyć temperaturę zamrażanie żywności. Obniżanie temperatury następuje tak bardzo szybko, że można w bardzo dużo krótszym czasie uporać się nawet z ogromnymi partiami towaru. Ogranicza to też pracę ludzi i koszty, jakie ponosi firma, co również ma duże znaczenie w jej późniejszym rozwoju. Metoda szokowego chłodzenia i mrożenia staje się aktualnie bardzo popularna w naszym kraju i bez wątpienia popularna również na całym świecie, gdzie umożliwia w dużym stopniu ograniczyć koszty firmy. Urządzenia tego typu są jednakże dość kosztowne, zatem nie każdą firmę jest na nią stać. Mimo to zainteresowanie metodą nie słabnie, a nawet przeciwnie, jest coraz większe. Dzisiaj każda firma może wykorzystać mrożenie szokowe przy niższych inwestycjach kosztów, dlatego że istnieje możliwość wypożyczenia komory szokowego schładzania i zamrażania. Wynajem długoterminowy w dużym stopniu ogranicza koszty. Ważne jest w tym również to, że usługa ta realizowana na fakturę może być wliczona w koszty prowadzenia działalności, zatem istnieje możliwość obniżenia dzięki temu wysokości płaconych podatków. Firmy zajmujące się wynajmem takich komór obsługują różnych klientów zajmujących się przetwórstwem warzyw, owoców, mięsa, ryb i produktów mieszanych. Schładzanie szokowe towarów nietrwałych daje możliwość ograniczenie strat takich produktów w trakcie transportu i sklepach, gdzie oczekują one na sprzedaż. Również u klienta takie produkty są później trwalsze. Jeżeli już nietrwały produkt schłodzi się szybko, to ryzyko utraty jego świeżości jest mniejsze niż w sytuacji, gdyby schładzanie trwało zdecydowanie dłużej.

Polecana strona: zamrażanie szokowe.

Post navigation

Previous Post:

Metody pomiarów instalacji

Next Post:

Buty robocze

Ostatnie wpisy

  • Podsłuch przez telefon w świetle przepisów
  • Tematyka blogowa o domu, ogrodzie i aranżacji wnętrz
  • Blog dla kobiet śledzących zmiany kulturowe
  • W jakich sytuacjach potrzebna jest pomoc mechanika
  • Charakterystyka zakładów uboju drobiu

Serwis informacyjny z ciekawymi artykułami na zróżnicowane tematy. Nasz blog powstał z myślą o dostarczeniu interesujących treści do przeczytania przy porannej kawie.

Kategorie

  • Blogi i portale
  • Budownictwo i architektura
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Elektronika
  • Fauna i flora
  • Filmy i muzyka
  • Finanse i bankowość
  • Fotografia
  • Gospodarka
  • Gry i programy
  • Inne
  • Komputery i internet
  • Kosmetyki i moda
  • Kredyty i pożyczki
  • Kulinaria
  • Kultura i sztuka
  • Kursy i szkolenia
  • Marketing i reklama
  • Medycyna i uroda
  • Motoryzacja
  • Motoryzacja i transport
  • Nieruchomości
  • Prawo
  • Rozrywka i wypoczynek
  • Sklepy internetowe
  • Ślub i wesele
  • Sport i turystyka
  • Szkolnictwo i nauka
  • Technologie
© 2025 HusariaLabs
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.