Zioła w doniczce
Dobra kuchnia to nie tylko i wyłącznie świetny przepisy i użycie najlepszej jakości składników, niemniej jednak też przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeżeli zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko i wyłącznie nas i naszą rodzinę, niemniej jednak także wszystkich gości.
Szczególnie ważne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a prócz tego naturalnych. Bazylia baziółka a także inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana w głównej mierze do potraw kuchni włoskiej, między innymi do lazanii czy do pizzy. Bardzo dobrze komponuje się też z mięsem i jest czynnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, ponadto zapełnić dobry dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest też koperek, którego znamy głównie z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, rozmaite dipy na zimno. Dodatek koperku powoduje, że nasze potrawy są nie tylko smaczniejsze, niemniej jednak także bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on głównie sporo słońca, a dodatkowo regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, aby koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Właściwie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, zatem należy własną doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W przypadku ataku mszycy konieczne jest wykorzystanie naturalnych preparatów na bazie wyciągów ziołowych i to powinno z ogromnym skutkiem odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, więc już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.
Więcej informacji na stronie: mięta w donicze baziółka.