Skuteczne mrożenie
O ile prowadzi się swój własny sklep ze świeżą czy też mrożoną żywnością to na pewno warto jest zaopatrzyć się w komory szokowego mrożenia. Dlaczego? Głównie chodzi o szybkość zamrażania towarów. Niejednokrotnie powinno się w niezbyt długim czasie zamrozić znaczną ilość produktów.
Decydując się na klasyczne mrożenie będzie to jak najbardziej możliwe, ale z drugiej strony zajmie o sporo więcej czasu co z kolei w niektórych sytuacjach może skutkować zepsuciem produktu, a wówczas poniesiemy straty. Decydując się na mrożenie szokowe tak rzeczywiście nie powinniśmy się o nic obawiać. O ile chodzi o zestawienie to w przypadku klasycznego mrożenia czas niezbędny do pełnego zamrożenia produktu wynosi od 300 do dosłownie 600 minut – jest to po prostu długo. Mrożąc produkty szokowo ten sam efekt można zyskać w mniej niż 270 minut niezależnie od tego jaki konkretnie produkt będziemy zamrażać. Jednakże czas to nie jedyny plus mrożenia szokowego. Dodatkowo mrożenie szokowe zapobiega uszkadzaniu struktury produktu w trakcie mrożenia. Dlaczego? Konkretnie chodzi o to, że im dłużej trwa proces chłodzenia czy zamrażania, tym większa jest szansa na to, że powstaną kryształki lodu, które właśnie mogą uszkodzić sam produkt lub jego opakowanie. To z kolei na prawdę bardzo często powoduje, że zmienia jest struktura takiego pożywienia, a także w pewnych przypadkach jego smak. Korzystając z zamrażania szokowego ryzyko wystąpienia takiego zjawiska minimalizuje się w zasadzie do minimum i stąd też jest to metoda tak często wykorzystywana w biznesie gastronomicznej. Co prawda powinno się zainwestować ciut pieniędzy w bardzo dobry sprzęt, ale z drugiej strony często można liczyć na większe zyski, ponieważ jakość jedzenia będzie na wyższym poziomie, a jak zapewne się domyślamy w tej branży ma to kluczowe znaczenie. W sytuacji, gdy kupujemy komory do takiego mrożenia to najlepiej zwracać uwagę na ich jakość, gdyż na prawdę często w sporej mierze wpływa to na efektywność oraz czas zamrażania. Właśnie, dlatego rewelacyjnym wyborem będą komory szokowe wysokiej jakości na rynku.
Więcej: mrożenie szokowe.