Przechowywanie żywności
Chłodzenie i mrożenie żywności to zdecydowanie najlepsze sposoby na zachowanie żywności w dobrym stanie przez dłuższy czas. Żywność jest zaliczana do towarów bardzo nietrwałych, a w zwłaszcza mięso, delikatny świeże warzywa a także mleko i wyroby mleczarskie. Tego typu produkty muszą być przetrzymywane w specjalnych ustaleniach niskiej temperatury.
W przypadku chłodzenia utrzymuje się temperaturę kilku stopni Celsjusza. Kiedy w grę wchodzi mrożenie żywności temperatura wynosi od minus 10 do dosłownie ponad minus 20 stopni Celsjusza. Każdy produkt ma konkretną temperaturę przechowywania adekwatną do swoich właściwości oraz stopnia delikatności. Im delikatniejsze są dobrane produkty, tym niższej temperatury wymagają. Zwykle wszystkie nietrwałe produkty mogą być przechowywane maksymalnie przez kilka dni, a jeżeli pragniemy je przechować przez kilkanaście dni lub przez dłuższy czas, to powinno się zastosować skuteczniejsze sposoby, w tym mrożenie. Tylko ono jest w stanie sprawić, że produkt będzie cechował się odpowiednią trwałością przez wystarczająco długi czas. Znacząca większość z nas nie robi dużych zakupów codziennie, wyłącznie preferujemy rzadsze zakupy, niemniej jednak równocześnie większe. Zwracając uwagę na na to, że produkty spożywcze można mrozić i chłodzić, większe zakupy są odpowiednim rozwiązaniem. Bez wątpienia potrzebujemy wtedy chłodni lub zamrażarki, które pozwolą nam takie produkty przechowywać. W ustaleniach domowych sprawa nie jest trudna, ale gorzej sprawa wygląda w ustaleniach przemysłowych, kiedy ilość żywności wymagającej chłodzenia jest de facto duża. W tak zaistniałych okolicznościach wykorzystuje się specjalne komory chłodnicze i komory mroźnicze pozwalające na przechowywanie przez dłuższy czas większej ilości produktów spożywczych. Takie chłodnie i zamrażarki spełniają odpowiednie oczekiwania jakościowe i normy, dzięki czemu pozwalają na utrzymanie odpowiednich warunków i ograniczenie albo wręcz całkowite wyeliminowanie strat spowodowanych psuciem się żywności. Wyłącznie odpowiednie zaprogramowanie takich urządzeń umożliwia im właściwą pracę przez długi czas. Więcej: http://chlodniemroznie.pl.