Czym jest szokowe chłodzenie
Technologia szokowego mrożenia i chłodzenia znajduje bardzo duże zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. Chłodzenie szokowe daje możliwość w znacznym stopniu zaoszczędzić czas, a równocześnie jest też wydajną metodą, która zapewnia dobrą jakość gotowych towarów. Firmy inwestujące w tę technologię w każdej chwili zyskują nie tylko i wyłącznie w kontekście czysto finansowym, niemniej jednak także w oczach swoich klientów, którzy w przyszłości kupują takie produkty.
Komora szokowego schładzania to urządzenie, które pozwala w bardzo szybkim czasie zmniejszyć temperaturę zamrażanie żywności. Obniżanie temperatury następuje tak bardzo szybko, że można w bardzo dużo krótszym czasie uporać się nawet z ogromnymi partiami towaru. Ogranicza to też pracę ludzi i koszty, jakie ponosi firma, co również ma duże znaczenie w jej późniejszym rozwoju. Metoda szokowego chłodzenia i mrożenia staje się aktualnie bardzo popularna w naszym kraju i bez wątpienia popularna również na całym świecie, gdzie umożliwia w dużym stopniu ograniczyć koszty firmy. Urządzenia tego typu są jednakże dość kosztowne, zatem nie każdą firmę jest na nią stać. Mimo to zainteresowanie metodą nie słabnie, a nawet przeciwnie, jest coraz większe. Dzisiaj każda firma może wykorzystać mrożenie szokowe przy niższych inwestycjach kosztów, dlatego że istnieje możliwość wypożyczenia komory szokowego schładzania i zamrażania. Wynajem długoterminowy w dużym stopniu ogranicza koszty. Ważne jest w tym również to, że usługa ta realizowana na fakturę może być wliczona w koszty prowadzenia działalności, zatem istnieje możliwość obniżenia dzięki temu wysokości płaconych podatków. Firmy zajmujące się wynajmem takich komór obsługują różnych klientów zajmujących się przetwórstwem warzyw, owoców, mięsa, ryb i produktów mieszanych. Schładzanie szokowe towarów nietrwałych daje możliwość ograniczenie strat takich produktów w trakcie transportu i sklepach, gdzie oczekują one na sprzedaż. Również u klienta takie produkty są później trwalsze. Jeżeli już nietrwały produkt schłodzi się szybko, to ryzyko utraty jego świeżości jest mniejsze niż w sytuacji, gdyby schładzanie trwało zdecydowanie dłużej.
Polecana strona: zamrażanie szokowe.